sven rayen logo

Welkom op de tattoo nazorg pagina

Een pas gezette tatoeage is een wond en moet als zodanig behandeld worden om complicaties zoals infecties en littekenweefsel te voorkomen. Bij het verlaten van de tattoostudio zal de verse tatoeage bedekt worden met plastic om te voorkomen dat bacteriën in de huid terechtkomen en om je nieuwe kunstwerk te beschermen tegen wrijving met je kleding.


Eén van de twee volgende soorten plastic zal gebruikt worden:

1. 'Second Skin'


Second Skin is een medische, transparante en zelfklevende barrière die nieuwe tatoeages beschermt tijdens het genezingsproces. Het is ademend en waterdicht en kan tot vijf dagen lang blijven zitten. Het is mogelijk dat deze 'sticker' vanzelf loskomt. Zo niet, verwijder het dan na drie tot vijf dagen (wat voor jou comfortabel is).


  1. Om het te verwijderen, was eerst je handen met water en zeep. Verwijder voorzichtig de sticker van je huid.
  2. Was vervolgens de tatoeage voorzichtig met warm water en een lichte, geurloze zeep en dep je huid droog met een propere handdoek of keukenrol.
  3. Het is niet nodig om de tatoeage opnieuw te bedekken.
  4. Breng een kleine hoeveelheid nazorgzalf aan en wrijf het voorzichtig in. Breng het niet te dik aan.
  5. Voor de komende twee weken: Was je tatoeage minstens één keer per dag en gebruik de zalf minstens drie keer per dag.


In het onwaarschijnlijke geval dat de Second Skin in de eerste uren loskomt, raadpleeg dan de sectie 'klassieke huishoudfolie' hieronder.

2. Klassiek Huishoudfolie


Soms, wanneer een tatoeage te groot is of Second Skin moeilijk aan te brengen is, wordt er gebruik gemaakt van klassieke plastic folie. Ik raad aan om de tatoeage de eerste 24 uur plus de tweede nacht te bedekken.


  1. De ochtend na het laten zetten van de tatoeage: verwijder de plastic folie, was de tatoeage voorzichtig met warm water en een lichte, geurloze zeep en dep je huid droog met een propere handdoek of keukenrol.
  2. Bedek de tatoeage opnieuw met een nieuwe laag plastic folie.
  3. Herhaal dit in de middag en voordat je gaat slapen.
  4. Gedurende de eerste 24 uur is er meestal geen behoefte aan het gebruik van zalf, maar je kunt het wel aanbrengen als de huid droog aanvoelt.
  5. De tweede ochtend na het laten zetten van de tatoeage, verwijder de plastic folie, was de tatoeage voorzichtig en laat het open.
  6. Breng een kleine hoeveelheid nazorgzalf aan en wrijf het zachtjes in zodat er geen laagje op de huid achterblijft.
  7. Voor de komende twee weken: was je tatoeage minstens één keer per dag en gebruik de zalf minstens drie keer per dag.
  • Vermijd gedurende minstens twee weken het nemen van een bad, zwemmen, zonnebaden en intens direct zonlicht.

  • Draag tijdens het genezingsproces lichte kledij en vermijd stoffen die pluisjes nalaten zoals wol.
  • Gebruik extra zonnebrandcrème gedurende het eerste volledige jaar. Je tattoo kan er genezen uitzien na twee of drie weken, maar het kan enkele maanden duren voordat het volledig gesetteld is.

  • Het handhaven van een goede hygiëne is essentieel om infecties te voorkomen. Was altijd grondig je handen voordat je je tattoo aanraakt, vermijd het aanraken ervan met vieze handen en blootstelling aan onhygiënische omgevingen.

  • Het is mogelijk om te sporten terwijl je tattoo geneest, maar overdrijf niet. Zweet kan zich ophopen onder de "Second Skin". Let extra op om wrijving op je tattoo te vermijden.

  • Het afpellen van de bovenste huidlaag zal waarschijnlijk voorkomen tijdens het genezingsproces. Dit is normaal.

  • Je kunt tijdens het genezingsproces last hebben van jeuk. Krab niet!

  • Het uiteindelijke resultaat van een tattoo, inclusief kleurbehoud, vervaging en algehele uitstraling, kan variëren van persoon tot persoon. Factoren zoals huidtype, blootstelling aan zonlicht en de nazorg kunnen invloed hebben op de duurzaamheid en kwaliteit van een tattoo.

Deze informatie wordt alleen verstrekt als algemene richtlijn en mag niet worden beschouwd als vervanging voor professioneel medisch advies. Het huidtype, de gezondheidstoestand en de levensstijl van elke persoon kunnen invloed hebben op het genezingsproces van een tattoo, waardoor het genezingsproces voor elke individu kan verschillen. Het is essentieel om te overleggen met een gekwalificeerde zorgprofessional of je tattoo-artiest voor gepersonaliseerde nazorginstructies. Als je een voorgeschiedenis hebt van huidaandoeningen of allergieën, neem dan extra voorzorgsmaatregelen en overweeg om een dermatoloog te raadplegen voordat je een tattoo laat zetten.